Торта Бяла Неделя | |
Необходими продуктиЗа блата:
| |
Начин на приготвяне
Яйцата
за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и
белтъците се разделят. Жълтъците се разбиват добре с малко от захарта.
Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг. Към разбитите жълтъци
се добавят белтъците, като внимателно се разбърква с лъжица. Брашното и
какаото се пресяват и после постепенно, отново с внимателно разбъркване с
лъжица или шпатула се прибавят към жълтъците. Не трябва да се разбърква
твърде много, само колкото да се смесят съставките, за да не спаднат
белтъците. Полученото пандишпанено тесто се разстила в намаслена форма
за торта (диаметър 25-26 см) и се изпича в предварително загрята на 220С
фурна за 20-30 минути.
Млякото се кипва в тенджерка с 300-400 г захар (зависи колко сладко го предпочитате), като се разбърква с помощта на бъркалка. Прибавят се 180С брашно и 40-50 г нишесте, като продължава да се бърка. След като крема е добре изстинал се добавя и маслото. Сметаната за сметановия крем се разбива със захарта, като част от нея се отделя за разтопяване на белия шоколад. Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава на ситно. Захарта за сиропа се разтваря във водата, загрява се и се оставя да изстине. Изпеченият блат се разрязва на три равни части, които се сиропират равномерно. Първият сиропиран блат се намазва с млечен крем и се поръсва с плътен слой крокан. Покрива се с втори блат, който се намазва със сметанов крем и също се поръсва с крокан. Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се покрива със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на пош, за да не изтече заливката от белия шоколад. В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на пош се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички. От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се украсява с крокан. |
петък, 26 април 2013 г.
Торта Бяла Неделя
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар