петък, 26 април 2013 г.

Торта Бяла Неделя


Торта Бяла Неделя

Необходими продукти

За блата:
  • 7 бр. яйца
  • 7 с.л. захар
  • 7с.л. брашно
  • 2 ч.л. какао
За крема:
  • 700 мл прясно мляко
  • 130 г брашно
  • 30-40 г нишесте
  • 200-250 г захар
  • 140 г масло
За сметановия крем:
  • 1 л бита сметана
  • захар на вкус
За крокана:
  • 400 г захар
  • 150 г орехови ядки
За декорацията:
  • 300 мл сметана
  • 200 г бял шоколад
  • 100 г кафяв шоколад
  • шоколадов кувертюр
За сиропа:
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне

Яйцата за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и белтъците се разделят. Жълтъците се разбиват добре с малко от захарта. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг. Към разбитите жълтъци се добавят белтъците, като внимателно се разбърква с лъжица. Брашното и какаото се пресяват и после постепенно, отново с внимателно разбъркване с лъжица или шпатула се прибавят към жълтъците. Не трябва да се разбърква твърде много, само колкото да се смесят съставките, за да не спаднат белтъците. Полученото пандишпанено тесто се разстила в намаслена форма за торта (диаметър 25-26 см) и се изпича в предварително загрята на 220С фурна за 20-30 минути.

Млякото се кипва в тенджерка с 300-400 г захар (зависи колко сладко го предпочитате), като се разбърква с помощта на бъркалка. Прибавят се 180С брашно и 40-50 г нишесте, като продължава да се бърка. След като крема е добре изстинал се добавя и маслото.
Сметаната за сметановия крем се разбива със захарта, като част от нея се отделя за разтопяване на белия шоколад.
Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава на ситно.
Захарта за сиропа се разтваря във водата, загрява се и се оставя да изстине.

Изпеченият блат се разрязва на три равни части, които се сиропират равномерно. Първият сиропиран блат се намазва с млечен крем и се поръсва с плътен слой крокан. Покрива се с втори блат, който се намазва със сметанов крем и също се поръсва с крокан. Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се покрива със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на пош, за да не изтече заливката от белия шоколад. В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на пош се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички. От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се украсява с крокан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар